Komposisi
Komposisi merupakan cara untuk memandang subjek gambar itu dengan lebih berkesan, menarik dan bermakna melalui susunan semua elemen ke dalam gambar untuk dijadikan sebagai seni visual. Berikut adalah komposisi yang telah saya cari:
1. Titik fokus
Sumber: fatinfaridahedu3053.weebly.com/
Bahagian utama pada gambar.
2. Symmetry
Membahagikan gambar dengan sama rata dan seimbang.
3. Asimetri
(Sumber: i.pinimg.com)
Membahagikan gambar dengan tidak seimbang.
4. Leading Lines
Horizontals
(Sumber:alizaipik.files.wordpress.com )Lokasi statik yang mengandungi garis melintang menunjukkan
kestabilan dan ketenangan.
Verticals
(Sumber:alizaipik.files.wordpress.com )Garis menegak adalah mengikut tarikan graviti, mempunyai rasa kelajuan dan pergerakan.
Curving
C Curve
Mempunyai perubahan arah yang progresif pada sudut yang berlainan.
S Curve
(Sumber:alizaipik.files.wordpress.com )
Mempunyai pergerakan yang berlawanan arah tetapi masih menuju ke satu hala, mencerminkan pergerakan yang harmoni.
5. Rule of Thirds
Komposisi ini digunakan untuk membahagikan gambar dengan 9 kotak yang sama besar. Pusat perhatian ditempatkan di setiap titik persimpangan garis yang membahagikan gambar dari atas ke bawah dan dari kiri ke kanan.
6. Shape and Form
Shape
(Sumber: pixobo.com)
Berbentuk 2D seperti segi empat, segi tiga dan bulat, tanpa bayang-bayang.
Form (Berbentuk 3D yang mempunyai bayang-bayang)
(Sumber: pixobo.com)
7. Pattern & Texture
(Sumber: iso.500px.com)
Objek yang berulang kali disusun dengan dekat dan jelas untuk membentuk corak. Corak yang paling berkesan adalah yang berlanjutan kepada pepenjuru bingkai. Setiap perincian tekstur memainkan peranan penting dalam persepsi keseluruhan gambar.
8. Framing (frame within a frame)
Sumber: photoblog.com
Menarik fokus subjek dalam foto dengan
menyekat bahagian lain untuk dijadikan bingkai di tempat kejadian. Bingkai yang dihasilkan tidak tetap.
9. Diagonal
(Sumber:alizaipik.files.wordpress.com )
Garisan lurus seperti jalan jika diletak serong secara amnya akan nampak lebih dinamik.
0 comments:
Post a Comment